• Ako planirate putovanje po Hrvatskoj i susjednim zemljama, pametno se unaprijed informirati o vrstama cestarina i načinima plaćanja.
  • Kako bismo vam olakšali planiranje puta, u ovom tekstu možete pročitati osnovne informacije o toj temi.

Provjerite cijene cestarina u Hrvatskoj

 

 

Cijene cestarina Hrvatska

 

 

U Hrvatskoj postoje 2 vrste cestarina:

 

1. Cestovni objekti poput mostova ili tunela i kratkih dionica

Naplatne postaje nalaze se na početku ili na kraju dijela za koji se plaća cestarina te se korisnicima cestarina naplaćuje prilikom ulaska na dionicu ili na završetku dionice.

Iznos cestarine ovisi o vrsti vozila.

2. Autoceste

Hrvatske autoceste imaju više ulaza i izlaza stoga vozač prilikom ulaska na autocestu dobiva ulaznu karticu. Ulazna kartica je osnova za plaćanje cestarine prilikom izlaska s autoceste.

Iznos cestarine ovisi o dužini korištene dionice autoceste te o vrsti vozila.

Cestarinu možete platiti gotovinom ili karticama.

 

Više informacija o točnim iznosima cestarina možete pronaći na sljedećim stranicama:

 

CIJENE CESTARINA U SUSJEDNIM ZEMLJAMA

 

Neke susjedne zemlje (Austrija, Slovenija, Češka, Mađarska, Slovačka) ne koriste klasičnu naplatu cestarina nego koriste vinjete. Vinjete moraju biti nalijepljene na vidljivom mjestu na vjetrobranskom staklu vozila.

  • Cijene vinjeta variraju od države do države i ovise o vremenskom periodu za koji ih kupujete (na primjer: 10 dana, 2 mjeseca, godišnje vinjete).
  • Vinjete je uglavnom moguće kupiti na graničnim prijelazima i benzinskim crpkama, a neke zemlje nude i online kupovinu vinjeta.
  • Uz vinjete, moguća je dodatna naplata za cestovne objekte poput mostova ili tunela i kratkih dionica.

 

Ostale susjedne zemlje (Italija, Srbija, Bosna i Hercegovina itd.) koriste klasičnu naplatu cestarina. Cestarina se u Crnoj Gori plaća samo na dvije dionice (tunel Sozina – u smjeru Bar – Podgorica i Meljine – Trebinje (BiH)).

 

Predlažemo da više informacija i točne cijene vinjeta i iznose cestarina istražite na službenim stranicama susjednih zemalja. Neke od njih su: