Zagreb je podijeljen na četiri parkirne zone, uključujući one s vremenskim ograničenjem parkiranja i zone ili dijelove zona s posebno kontroliranim sustavom naplate parkiranja. Tražite parkirno mjesto u Zagrebu za svoj automobil? Nastavite čitati da vidite što vam najbolje odgovara.

Parking izvan centra Zagreba

Parkiranje u Zagrebu može biti izazovno i skupo ako niste toliko pažljivi. Kako se približavate centru grada, cijene parkinga rastu.

No, postoje brojni kvartovi izvan Zagreba u kojima je cijena parkinga pristupačna ili je čak parking besplatan. Dakle, ako planirate ostati u Zagrebu nekoliko dana, a unajmljujete auto u Zagrebu, možda je vaš odabir ušteda nešto novaca s mjestom izvan centra grada.

Kvartovi izvan centra Zagreba u kojima je parking besplatan

Kvartovi u kojima je u Zagrebu besplatan parking su od centra udaljeni 20-ak minuta vožnje. To su Dubrava i Ravnice na istočnom dijelu grada, Vrapče i Stenjevec na zapadnom dijelu te Dugave, Sopot i Travno na južnom dijelu Zagreba. U dijelovima grada preko rijeke Save nalazi se puno više naselja u kojima je parking u Zagrebu besplatan.

Parking u ostalim kvartovima izvan centra Zagreba

Kako se približavate centru Zagreba, cijene parkinga rastu. Kvartovi kao što su Maksimir, Cvjetno naselje i Utrine spadaju u treću parking zonu gdje dnevna karta košta 20 kuna po danu. Približavajući se centru grada, završit ćete u drugoj parkirnoj zoni. Kvartovi poput Trnja i Kvatrića dio su druge parking zone. I sve što je bliže centru od ove točke spada u prvu parkirnu zonu.

Vrlo koristan savjet da saznate koliko vas košta parkiranje u Zagrebu ovisno o ulici u kojoj boravite je posjet web stranici Zagreb Parkinga i upisivanje naziva svoje ulice. Na web stranici će biti navedeno pod kojom se zonom parkiranja vaša ulica nalazi. Ako vaša ulica nije na popisu, možete parkirati besplatno.

Parking u centru Zagreba

Grad Zagreb raste, a s njim i promet. Sve je teže pronaći parkirno mjesto za automobile i za motore, a pogotovo ako je govorimo o parkingu u centru grada Zagreba.

Ne budete li obraćali pažnju, parkiranje u Zagrebu može vas skupo koštati. Parking postaje sve skuplji što se više približavate centru grada. Cijene i propisi se razlikuju, stoga pripazite na promjene.

Nudimo tri alternative parkiranja: parking garaže, javni parking i besplatan parking u centru Zagreba.

Parking garaže u centru Zagreba

U gradu postoje brojne garaže. Obično plaćate po izlasku iz garaže. Evo popisa parking garaža s cijenama:

  • Javna garaža na Langovom trgu

Dnevno, 08:00-21:00 – 7 kn po satu

Noćni termin, 21:00-08:00 – 1 kn po satu

Cijeli dan – 55 kn

7-dnevna parking karta – 250 kn

Stanica za punjenje besplatno.

  • Garaža Tuškanac

Dnevno, 08:00-21:00 – 10 kn po satu

Noćno vrijeme, 21:00-08:00 – 2 kn po satu

Cijeli dan – 60 kn

7-dnevna parking karta – 200 kn

Stanica za punjenje besplatno.

  • Garaža Kvatrić

Dnevno, 08:00-18:00 – 6 kn po satu

Noćno vrijeme, 18:00-08:00 – 1 kn po satu

Cijeli dan – 30 kn

7-dnevna parking karta – 100 kn

Stanica za punjenje besplatno.

  • Garaža u Petrinjskoj ulici

Dnevno, 08:00-21:00 – 7 kn po satu

Noćni termin, 21:00-08:00 – 1 kn po satu

Cijeli dan – 55 kn

7-dnevna parking karta – 250 kn

Stanica za punjenje besplatno.

  • Garaža Cvjetni

Dnevno, 12 kn po satu

7-dnevna parking karta – 800 kn

  • Importanne parking garaža

Dnevno – 8 kn po satu

  • Kaptol Centar Parking Garaža

Dnevno – 8 kn po satu

  • Branimir Centar Parking Garaža

Ponedjeljak-petak, 06:00-16:00 – 8 kn po satu

Ponedjeljak-petak, 16:00-06:00 – 10 kn po satu

Subota-nedjelja – 5 kn po satu

  • Importanne Galleria parking garaža

Dnevno – 8 kn po satu

Cijene se mogu mijenjati pa Autowill rent a car nije odgovoran za eventualne promjene cijena.

Parking na ulici u centru Zagreba

Ako nemate garažu u blizini, automobil uvijek možete parkirati na ulici na određenom parkirnom mjestu označenom bijelim linijama. Obično je vrlo teško pronaći parkirno mjesto u ulicama te morate imati dosta sreće da ga pronađete. Parkiranje u ulici u centru grada je skupo jer spada u prvu parkirnu zonu.

Ako se ne osjećate sigurnim parkirati na ulici, možete pronaći nekoliko javnih parkirnih mjesta u ili blizu centra Zagreba. Jedan se nalazi iznad Britanskog trga, a drugi iza zagrebačkog glavnog kolodvora i koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Obično je najbolja opcija pronalaska parkirnog mjesta radnim danom u tjednu tijekom radnog vremena jer bi mnogo ljudi na poslu i samim je time više dostupnih slobodnih parkirnih mjesta.

Besplatan parking u centru Zagreba

Netko bi rekao da je besplatno parkiranje u centru Zagreba mit, no istina je da se i to može naći, ali za to se trebate malo više prilagoditi. Prije svega, nedjeljom je besplatno parkiranje u cijelom gradu s izuzetkom parking garaža. To znači da se nedjeljom možete besplatno parkirati u ulicama i na javnim parkiralištima. No, ako želite pronaći slobodna mjesta za parkiranje u centru, morate ići dalje. Na primjer, možete pronaći besplatna parkirna mjesta iznad Britanskog trga, ali to uključuje oko 20 minuta hoda od vašeg automobila do samog Britanskog trga i još 10 minuta hoda do centra.

Najbolji bi odabir bio sljedeći dio centra. Idite u ulice kao što su Zelengaj, Goljak ili druge obližnje ulice i moći ćete pronaći slobodno mjesto za parkiranje vašeg automobila. Ipak, na kraju je svega možda najsigurniji i najlakši izbor parkiranje automobila u garaži.

Plaćanje parkinga u Zagrebu

Plaćanje se mora izvršiti odmah nakon što je automobil parkiran. Plaćanje možete izvršiti na parkomatima u ulici ili slanjem SMS poruke.

Korištenje parkomata za plaćanje

Savjetujemo da prilikom plaćanja parkinga putem parkomata svakako pripremite sitni novac jer parkomat prihvaća samo kovanice u iznosu od 50lp, 1kn, 2kn i 5 kuna. Nakon što kupite parkirnu kartu, prikažite je vidljivo na nadzornoj ploči vašeg automobila (najbolje ispod prednjeg stakla).

Plaćanje putem SMS-a

Pošaljite broj svoje registarske tablice bez razmaka (na primjer ZG1234AO) na +385 70010X, gdje je X broj zone. Naplaćuju se mobilni troškovi. Parkiranje je potvrđeno kada primite povratnu tekstualnu poruku. Svoju zonu možete pronaći na početku i na kraju ulice na znaku.

Plaćanje parkinga putem aplikacije

Aplikacija putem koje je moguće plaćanje parkiranja u Zagrebu zove se ZgPark. Instalirajte aplikaciju, unesite svoje registarske tablice i podatke o kartici i moći ćete platiti parking puno jednostavnije i brže.

Parking zone u Zagrebu

Uz iznimku pojedinih kategorija, Parking Zagreb podijeljen je u tri zone.

Parking zona I

Vrijeme naplate parking zone I je od ponedjeljka do petka od 7:00 do 22:00, subotom od 7:00 do 15:00, a nedjeljom je parking BESPLATAN.

Satnica iznosi 12 kn. Parkiranje je ograničeno na dva sata, a cijena cjelodnevne karte je 100 kn. Također, možete platiti samo pola sata parkiranja na parkomatu ili dodavanjem #30 na kraj svoje registarske tablice (bez razmaka, na primjer ZG1234AB#30).

Parking zona II

Vrijeme naplate parking zone II je od ponedjeljka do petka od 7:00 do 20:00 sati, subotom od 7:00 do 15:00 sati, a nedjeljom je parking BESPLATAN.

Satnica je 5 kuna, a parkiranje je ograničeno na tri sata. Cijena cjelodnevne karte je 60 kn.

Parking zona III

Vrijeme naplate parking zone III je od ponedjeljka do petka od 7:00 do 20:00 sati te subotom od 7:00 do 15:00 sati. Nedjeljom je parking BESPLATAN.

Satnica je 2 kune, a parking nije vremenski ograničen. Cijena cjelodnevne karte iznosi 20 kn.

Dodatne kategorije zagrebačkog parkiranja

IV.1. zona od 7:00 do 16:00 sati, po cijeni od 5 kn po danu.

IV.2. zona od 7:00 do 20:00 sati, po cijeni od 10 kn po danu.

IV.2. zona od Paromlina od 7:00 do 19:00 sati, po cijeni od 10 kn po danu.

Rent a car Zagreb

Ako u Zagreb dolazite bez automobila i trebate unajmiti auto, Autowill je vaš izbor. Možete se odlučiti za najam automobila u gradu Zagrebu ili pak najam automobila iz zračne luke Zagreb.

Rent a car u centru grada Zagreba

Iznajmite automobil u gradu Zagrebu i započnite svoje hrvatsko putovanje. Nalazimo se na Zagrebačkoj aveniji 100 i radimo svakim radnim danom od 8 do 19 sati. Svoj automobil u Zagrebu možete unajmiti unaprijed slanjem e-maila na [email protected]

Kontaktirajte nas i unajmite automobil u Zagrebu već danas!

Rent a car iz zračne luke Zagreb

Ako u Zagreb dolazite avionom, po dolasku odmah možete rezervirati automobil. Unajmite automobil iz zračne luke Zagreb i započnite svoje putovanje vozilom po vašem izboru. Nalazimo se na adresi Rudolfa Fizira 21 i radimo svaki dan u tjednu od 8 do 20 sati. Iznajmite svoj automobil iz zračne luke Zagreb unaprijed slanjem e-maila na [email protected].

Unajmite automobil iz zračne luke Zagreb već danas!