Savjeti za najam automobila

Dok se ne snađete, najam automobila u Hrvatskoj, ili bilo gdje drugdje može biti pomalo iscrpljujuće.

Evo nekoliko savjeta koji će Vam pomoći prilikom najma auta u Hrvatskoj. Nadamo se da će Vam naši savjeti ublažiti vaše strahove ili zabrinutosti.

 

Rezervirajte svoj auto unaprijed

With so many tourists, you'll want to reserve the right size and model at a fair price. Prices tend to continue to rise as July and August approach. This is due to an increase in car rental reservations and a decrease in available options. You can rent your car in many different locations like:

 Naknade za najam automobila u jednom smjeru

Preporučujemo da uzmete u obzir najam automobila u jednom smjeru. Na primjer, ako želite pokupiti svoje vozilo u zračnoj luci Dubrovnik i potom ga ostaviti u Splitu, ili ako želite iznajmiti automobil od Zagreba do Dubrovnika, bit će Vam naplaćena dodatna naknada. Ako želite izbjeći ovaj trošak razmislite o svojoj ruti i načinu na koji biste mogli vratiti automobil na mjesto preuzimanja.

 

Dugoročni najam

Dugoročni najam automobila u Hrvatskoj odlična je opcija za one koji žele ostati dulje od pet dana. Cijene dugoročnog najma prihvatljivije su i jeftinije od kratkoročnog najma, unatoč činjenici da se najam automobila na duže vrijeme može učiniti skupljim. Posljedično, nudi Vam se mogućnost da posjetite više mjesta nego da ovisite o javnom prijevozu.

 

Troškovi, pravila i dodatni troškovi

Kao što je već navedeno, kada je lokacija vraćanja vozila različita od lokacije preuzimanja naplatit će Vam se naknada za tu uslugu. Prilikom rezervacije pripazite da označite različita mjesta preuzimanja i vraćanja auta. Da bi se isplatili dodatni troškovi, preporučujemo koristiti jednosmjernog najma za duže lokacije npr. Zagreb – Dubrovnik. Preporučujemo da razmislite o privatnom prijevozu ili autobusu ako želite ići od Splita do Zadra ili od Splita do Dubrovnika kako biste izbjegli plaćanje dodatnih naknada. Isto vrijedi i za preuzimanje ili vraćanje automobila van radnog vremena. Moguće je, ali stvara dodatne naknade.

Prije preuzimanja automobila, preporučujemo da ga pregledate da li ima oštećenja te ako ih pronađete dokumentirajte ih.

Za najam auta u Hrvatskoj potrebna je kreditna kartica. Imajte na umu da će korporacija unaprijed autorizirati Vašu kreditnu karticu za sigurnosni depozit. Prije izvršenja rezervacije, provjerite imate li dovoljno sredstava na kartici jer za vrijeme najma te nekoliko dana nakon (radi obrade) novac će biti garancija za najam. Okvirni iznosi depozita kreću se između 500 i 300 eura.

Za najam auta morate imati najmanje 25 godina, osim ako ste spremni platiti naknadu za mladog vozača. Ne zaboravite napuniti automobil do pokazivača s kojim ste ga dobili, jer su naknade za to visoke.

Ceste s naplatom cestarine

U Hrvatskoj postoji nekoliko sustava cesta s naplatom cestarine i dužni ste platiti troškove korištenja istih.

Ako trebate ići na duži put, isplati se. No, ako Vam se tijekom odmora ne žuri, preporuka je kretati se cestama uz obalu kad god je to moguće kako biste povećali uživanje u viđenom.

Izbjegnite neočekivane naknade

Najam automobila može biti vrlo skup, stoga preporučujemo da proučite kako izbjeći skrivene i neočekivane troškove osobito s jeftinim najmovima. Budite oprezni da se unaprijed raspitate o sljedećem:

  • Trošak najma u jednom smjeru
  • Troškovi preuzimanja i povrata izvan radnog vremena
  • Troškovi za dodatnog vozača
  • Troškovi za vožnju izvan ceste
  • Troškovi otkazivanja
  • Nadoplate za GPS i auto sjedalice

 

Pitajte Autowill...

  • Ako automobil ide na benzin ili dizel
  • Za savjet ili pomoć oko rute kojom planirate ići
  • Troškove (ako ih ima) vezane za prelazak granice
  • O prometnim znakovima
  • Naknadi za mlade vozače
     

Većina rent-a-car poduzeća ima svoje poslovnice na aerodromima. Raspitajte se o cijeni vožnje u jednom smjeru ako ne namjeravate vratiti automobil na mjesto preuzimanja.

Dokumenti koji su Vam potrebni za vožnju

Prometna dozvola i knjižica osiguranja moraju biti u autu kojim upravljate i uvijek pri ruci. Vozačke dozvole stranih državljana su prihvaćene i vrijede u Hrvatskoj. Međutim, ako planirate duži boravak (dulji od 6 mjeseci) bit će Vam potrebna hrvatska vozačka dozvola.

 

Ograničenja brzine u Hrvatskoj

Ograničenja brzine u Hrvatskoj su vrlo dobro naznačena:

  • 50 km/h u urbanim sredinama
  • 80 km/h na otvorenim cestama
  • 130 km/h na autoputu

Kazne za prekoračenje brzine kreću se od 500 – 15.000,00 HRK / 65-2.000,00 EUR / 84-2.500,00 USD. To bi zasigurno smanjilo Vaš budžet za godišnji odmor, stoga izbjegavajte prebrzu vožnju!

Osnove za vožnju u Hrvatskoj

Samo trebate biti svjesni sljedećeg:

Seoske ceste često su male, neasfaltirane i ograničene na jednosmjerni promet. Uzmite si vremena i budite spremni na promjenu plana putovanja.

Postoji nekoliko mogućnosti za stanku i opuštanje duž rute. Hrvatska se može pohvaliti s vrhunskim  benzinskim postajama. Uključujući one s hranjivim obrocima i sadržajima za rekreaciju za djecu. Na selu vozači uvijek putuju desnom stranom ceste. Stoga bi ljudima iz Australije ili Ujedinjenog Kraljevstva to moglo biti izazovno.

Vozači u Hrvatskoj često zanemaruju ograničenja brzine i prolaze kroz zavoje brzo, te voze po duplim linijama. Održavajte pozornost i povećanu budnost. Zakonski je zabranjeno skretanje desno na crveno svijetlo osim ako nema dodatne zelene strelice. Ako prekršite propise, možda ćete morati platiti kaznu na licu mjesta. Provjerite da ste nakon izvršenja plaćanja dobili račun za kaznu.

 

Korisni hitni brojevi

Za pomoć na cesti u slučaju opasnosti ili nezgode obratite se Hrvatskom Auto Klubu (HAK) NA 987.

  • Policija 192
  • Vatrogasci 193
  • Hitna medicinska služba 194

 

Ako se odlučite za najam automobila u Hrvatskoj, Autowill je pravi izbor za Vas. Na Autowill-u možete iznajmiti automobil prema vašim željama. Rezervirajte rent-a-car ovdje!